Överviktiga som sov mer åt mindre
Överviktiga som sov mindre än 6,5 timmar per natt fick i en studie hjälp att sova bättre. 75 minuter mer sömn per natt gjorde att deltagarna åt mindre kalorier och gick ned i vikt.
Läs merÖverviktiga som sov mindre än 6,5 timmar per natt fick i en studie hjälp att sova bättre. 75 minuter mer sömn per natt gjorde att deltagarna åt mindre kalorier och gick ned i vikt.
Läs merMycket bastande hänger samman med lägre risk för flera olika sjukdomar. Bastande ökar aktiviteten i flera processer som skyddar våra celler. Det ökar ämnen viktiga för koncentration och uppmärksamhet.
Läs merRegelbunden träning är ett effektivt motgift mot det hälsofarliga fettet i våra inre organ. Utöver detta leder träning till att hela vår fettväv kommunicerar bättre med resten av kroppen.
Läs merKondition, styrka och vardagsmotion säger ofta mer om en persons hälsa än vikten. Om ditt mål är att förbättra din hälsa är den snabbaste vägen ofta regelbunden träning, oberoende av om träningen leder till viktnedgång.
Läs merHur bra vi sover är nära kopplat till hur bra vi mår. Orsakssambandet går åt båda hållen, mental ohälsa ökar risken för sömnproblem, och sömnproblem ökar risken för psykisk ohälsa.
Läs merAllt vi gör kräver ansträngningar, deras bränsle är motivation. En person kan ha alla förutsättningar i världen för något, men saknas motivationen kommer utvecklingen utebli. Idrottspsykologerna har genom åren hittat en mängd verktyg för att bygga och upprätthålla motivation.
Läs merVäger du väldigt lite eller mycket löper du större risk för att drabbas av olika hälsoproblem. Kopplingen mellan vikt och mående är komplicerad. Vårt generella hälsotillstånd förklaras ofta bättre av vår kondition och fysiska aktivitet.
Läs merTestosteron är ett hormon som säger åt dina muskelceller att växa, och dina fettceller att krympa. Om målet är mer muskelmassa och mindre fett är det värdefullt att försöka främja höga testosteronnivåer.
Läs merPersoner som upplever mycket stress löper större risk för viktuppgång. Stresshantering ger dig sannolikt bättre förutsättningar för att gå ned, eller stabilisera din vikt.
Läs merIdag vet vi att våra hjärnceller påverkas av D-vitaminer. Ny forskning visar att det finns ett samband mellan låga nivåer av vitamin D och depression.
Läs merImmunförsvaret påverkas av vår bakterieflora, denna styrs i sin tur delvis av bakterier vi får i oss från maten. Genom att få i oss bra bakterier kan vi minska risken att bli förkylda.
Läs merTa din sömn på allvar och få en sköld mot fetma. I en studie, med cirka 200 000 personer, såg man att de som sov lite varje natt löpte större risk för att gå upp i vikt.
Läs merZink gör det tufft för det vanligaste förkylningsviruset. Forskning har visat att zink gör att vi får färre, kortare och mindre kännbara förkylningar.
Läs merOm du är stressad behöver du längre återhämtning efter styrketräning. Stressade personers muskler återhämtar sig långsammare, man får mer träningsvärk, och energinivån och tröttheten påverkas av styrketräningen.
Läs merSova är svårt att göra på beställning. Det finns dock flera bra strategier att använda för att förbättra vår sömn.
Läs merNorska elitidrottare som gick ned långsamt i vikt ökade sin styrka, explosivitet och muskelmassa mer jämfört med en grupp som gick ned snabbare i vikt.
Läs merEn ny studie visar att sömnbrist leder till att hjärnans känslighet för smärtsignaler ökar. Om du sovit dåligt ökar sannolikheten för att du kommer uppleva mer smärta.
Läs merOm ditt mål är att gå ned i vikt behöver du förbränna mer kalorier än du får i dig via kosten. Vad du äter spelar roll men du behöver sannolikt inte undvika kolhydrater.
Läs merDet kommer allt mer forskning som visar att dålig sömn ökar risken för viktuppgång. För lite sömn gör dig mer sugen på skräpmat, och gör din hunger oproportionerligt hög. Slutresultatet blir mer kalorier in än ut, och i förlängningen viktökning.
Läs merLyckas du äta på ett sätt som skapar mycket mättnad per inmundigad kalori, samt etablera träningsvanor så kommer du vara väl rustad i kampen mot viktuppgången.
Läs merHög stress försämrar vår uppmärksamhet och gör oss mer distraherade. Det ökar risken för skador, och när vi väl är skadade leder stress till längre återhämtningstid. Du kan motverka detta med stresshantering.
Läs merVill du gå ned i vikt eller bibehålla en specifik vikt är hög stress över tid din fiende. Stress tenderar att ge oss sämre självkontroll, lägre fysisk aktivitet och sämre sömn; tre för viktnedgång mycket negativa förändringar.
Läs merEfter viktnedgång ökar i regel hungern medan energiförbrukningen sjunker. I ett samhälle med lätt tillgängliga kalorier blir konsekvensen ofta en återgång till den tidigare vikten. Att upprätthålla en ny lägre vikt är därför svårt men absolut inte omöjligt.
Läs merAktiviteter som meditation, yoga, tai-chi och chi-gong leder till lägre inflammation. Se till att inkorporera en av dessa i din rutin, och ge dig själv ett vapen mot stressrelaterad ohälsa.
Läs merVete innehåller gluten och lektiner, som kan göra vår tarm svagare, vilket leder till att saker utifrån lättare tar sig in i kroppen. Väl inne i kroppen aktiverar de vårt immunsystem, om detta pågår över tid kan vi skadas.
Läs merLev i synk med din dygnsrytm och få mer energi och må psykiskt bättre. Din kropp är bättre på visa saker bestämda tider på dygnet. Om rytmen bryts är risken stor att du med tiden får betala med ohälsa.
Läs merLjus påverkar i princip alla celler i din kropp. För svagt ljust under dagen och för starkt ljus under kvällen riskerar att feljustera din inre dygnsrytm. En trolig bieffekt blir sämre psykiskt mående.
Läs merMindfulness är ett effektivt motgift till hetsätning och tröstätning. Mindfulness har praktiserats i tusentals år och kan vara väldigt värdefullt för dig som har svårt att kontrollera ditt ätande.
Läs merDet finns en stark koppling mellan depression och förhöjd inflammation. Detta samband verkar vara starkare för kvinnor. När kvinnor och män utsätts för förhöjd inflammation påverkas kvinnors beteende och känsloliv mer negativt.
Läs merPsykologisk stress ökar risken för förkylningar. Om du ständigt blir förkyld kan det vara värt att se om du har möjlighet att ta bort något som skapar stress.
Läs merMindfulness stärker flera olika delar av immunförsvaret. Det sänker inflammationen och ökar antalet immunceller. Om du är sjuk ofta kan det vara värt att under en tid testa mindfulness.
Läs merMindfulnessutövning hänger samman med mindre oro och ångest, det förbättrar din uppmärksamhet och leder till förändringar i hjärnan som gör att du blir bättre på att reglera känslor.
Läs mer